Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

4η δημοσίευση, λεξιλογικά

Ανοίξτε το βιβλίο σας στις σελίδες 74-75 ή δείτε το εδώ 

Σκεφτείτε και απαντήστε αιτιολογώντας την άποψή σας:

α) για ποιον λόγο είναι αναγκαία τα λεξιλογικά σχόλια στο σχολικό βιβλίο;

β) με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι λέξεις που ερμηνεύονται;

γ) μπορείτε να αφαιρέσετε δύο λέξεις των οποίων η ερμηνεία δεν σας φαίνεται αναγκαία;


δ) μπορείτε να προσθέσετε δύο λέξεις των οποίων η ερμηνεία θα σας βοηθούσε;

2 σχόλια:

  1. α. Αρχικά για την ευκολότερη κατανόηση του αρχαίου κειμένου και ακόμη γιατί πολλές φορές η σημασία της λέξης αλλάζει από κείμενο σε κείμενο ή χρησιμοποιείται μεταφορικά αντί για κυριολεκτικά.
    β.Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το πως επιλέγονται οι λέξεις, όμως σκεφτήκαμε τους τρόπους με τους οποίους θα έπρεπε να επιλέγονται. Αρχικά θα έπρεπε στα λεξιλογικά να έχει λέξεις οι οποίες δεν υπάρχουν στη ν.ε. ή που έχει αλλάξει η σημασία τους και τύπους (κυρίως ανώμαλων ρημάτων) που δεν είναι ευνόητοι.
    γ, Οι λέξεις που θα αφαιρούσαμε είναι το "βοτάνη" και η "δύναμις" γιατί είναι λέξεις εύκολα κατανοητές και η σημασία τους προκύπτει από τα συμφραζόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α) Τα σχόλια βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν πιθανώς την ετυμολογία λέξεων, ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μετάφραση του κειμένου.
    β) Οι λέξεις που ερμηνεύονται επιλέγονται με βάση τη δυσκολία, καθώς επίσης και το πόσο συχνά παρουσιάζονται στα κείμενα. Ορισμένες φορές, ωστόσο, η επιλογή των λέξεων γίνεται τυχαία.
    γ) Μπορεί να αφαιρεθεί η λέξη ἀναίμοις αλλά και η λέξη δύναμις.
    δ) Ωστόσο η ερμηνεία των λέξεων θριξὶν και ἀναλισκομένοις θα βοηθούσε τους μαθητές στην καλύτερη απόδοση της μετάφρασης του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή